
اسکلروتراپی هموروئید: مزایا، معایب و مراقبتهای بعدی
زمانی که دارو یا رژیم غذایی نتواند درد ناشی از هموروئید (بواسیر) را آرام کند بهتر است دنبال درمان هدفمندتری برای مقابله با این بیماری باشید. به صورت کلی، اسکلروتراپی بیشتر برای واریس و وریدهای عنکبوتی مورد استفاده قرار میگیرد، اما در درمان هموروئید هم به شدت موثر است. این روش معمولا خارش و درد ناشی از هموروئید را در یک هفته تسکین میدهد. درواقع، با این روش بیماران هموروئیدی سریعا به زندگی عادی برمیگردند. برای آشنایی با مزایا، معایب، مراقبتهای بعدی و دیگر نکات مربوط به این روش، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اسکلروتراپی چیست؟
اسکلروتراپی هموروئید یکی از درمانهای شناخته شده برای این بیماری است. در این روش یک محرک شیمیایی یا اسکلروزانت به پایه هموروئید تزریق شده و باعث کوچک شدن آن میشود. وقتی این ماده شیمیایی را به بدن تزریق کنید بافت آن سفتتر شده و تزریق خون به هموروئید محدودتر انجام میشود. با ادامه فرایند درمانی نهایتاً هموروئید از بین میرود و تنها یک جای زخم از آن باقی میماند. باقیماندن جای زخم برای جلوگیری از هموروئید جدید و حمایت از بافت مقعدی مفید است. درصد بسیار زیادی از بیماران هموروئیدی با استفاده از اسکلروتراپی به صورت کامل درمان شدهاند.
اسکلروتراپی هموروئید چگونه انجام میشود؟
قبل از شروع اسکلروتراپی هموروئید احتمالاً پزشک روده بزرگ را تخلیه کند. پس از آن دکتر ابتدا محل بواسیر را شناسایی و از یک سوزن برای تزریق ماده اسکلروزانت به وریدهای مورد نظر استفاده میکند. اسکلروتراپی به عنوان یک درمان سرپایی شناخته میشود و در آن نیازی به بیهوشی نیست. احتمالاً تا سه روز بعد از تزریق اسکلروزانت فشار یا دردی را احساس کنید. اگر بواسیر شما بزرگ باشد شاید پزشک تصمیم بگیرد در چند مرحله اسکلروزانت را تزریق کنید تا هموروئید را از بین ببرد.

اسکلروتراپی برای کدام نوع از بواسیر مناسب است؟
بیماران هموروئیدی بر اساس شدت هموروئید مقیاس ۱ تا ۴ درجهبندی میشوند. اسکلروتراپی هموروئید معمولاً برای بیماران درجه ۱ تا ۲ انجام میشود. بیماران درجه ۱ افرادی هستند که هموروئید داخل مجرای مقعد آنها میماند و معمولا خونریزی مکرر و دردناک دارند. بواسیر در بیماران درجه ۲ هنگام فشار آوردن برای مدفوع کردن بیرون میآید، اما سپس به داخل مقعد باز میگردد. در بیماران درجه ۲ هم احتمال خونریزی مکرر و درد وجود دارد. البته پزشکان معمولاً برای بیماران درجه ۱ و ۲ در مرحله اول درمان تغییر رژیم غذایی و نوشیدن آب فراوان را تجویز میکنند و در صورت درمان نشدن بیمار سراغ اسکلروتراپی میروند. بیماران درجه ۳ و ۴ هم باید با روش جراحی درمان شوند.
مزایای درمان اسکلروتراپی هموروئید
استفاده از روش درمانی اسکلروتراپی هموروئید مزایای زیادی دارد. در ادامه چند مزیت اسکلروتراپی را با هم بررسی میکنیم:
- اسکلروتراپی یک روش کم تهاجمی است و معمولاً سرپایی انجام میشود. در این درمان بیماران درد زیادی احساس نمیکنند و سریعا به زندگی عادی برمیگردند.
- اسکلروتراپی مشکلات ناشی از هموروئید مثل خونریزی و خارش را کاهش میدهد. در واقع، این روش درمانی بهترین جایگزین غیر جراحی برای درمانهای سنتی هموروئید است.
- برخلاف روشهای جراحی اسکلروتراپی عوارض کمتری به همراه دارد.
- بیمارانی که اسکلروتراپی بواسیر انجام میدهند نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند و فرایند درمان آنها در کلینیک یا مطب پزشک انجام میشود.
معایب درمان هموروئید با اسکلروتراپی
مانند هر روش درمانی دیگر، اسکلروتراپی نیز احتمال دارد با معایبی همراه باشد. برخی از معایب این روش درمان بواسیر عبارتند از:
- همه بیماران هموروئید نمیتوانند از اسکلروتراپی استفاده کنند. مثلاً افراد مبتلا به آسم یا دارای بیماریهای آلرژیک نمیتوانند سراغ این روش بروند.
- از روش اسکلروتراپی نمیشود برای برطرف کردن هموروئید درجه ۳ و ۴ استفاده کرد.
- در برخی موارد مشاهده شده که هموروئید پس از اسکلروتراپی مجدداً عود کرده است که این موارد به شدت نادر هستند و در اغلب موارد با این روش هموروئید به صورت کامل درمان میشود.
مراقبتهای پس از انجام اسکلروتراپی
پس از اسکلروتراپی، لازم است شما نکاتی را رعایت کنید تا بیماری به حالت قبلی برنگردد. مراقبتهای زیر میتوانند مانع از بروز مجدد این بیماری شوند:
- پس از اسکلروتراپی مراقب باشید درگیر یبوست نشوید. برای کنترل یبوست تا بهتر است رژیم غذایی پر فیبر مصرف کنید.
- در طول روز باید حداقل ۸ لیوان آب بخورید. مصرف آب و مایعات زیاد بهترین راه مقابله با بواسیر است.
- بهداشت مقعد را جدی بگیرید و تا جایی که امکان دارد آن را تمیز کنید.
- روزانه حداقل ۳۰ دقیقه ورزش داشته کنید.
- برای کاهش درد از کمپرس آب سرد استفاده کنید.

عوارض اسکلروتراپی هموروئید
اسکلروتراپی هموروئید مانند هر بیماری دیگری عوارض جانبی میتواند داشته باشد. احتمال دارد پس از اسکلروتراپی با عوارض زیر روبرو شوید:
- محل تزریق واکسن تا مدتی درد یا ناراحتی دارد.
- احتمال خونریزی از محل تزریق واکسن نیز وجود دارد.
- التهاب یا تورم موقت در ناحیه مقعد نیز اجتناب ناپذیر است.
- یکی از بدترین عوارض اسکلروتراپی، تشکیل لخته خون در وریدهایی است که تحت درمان قرار گرفتهاند.
- احتمال عفونی شدن محل تزریق واکسن وجود دارد.
- واکنشهای آلرژیک پس از درمان هم قابل پیش بینی هستند.
- برخی بیماران با وجود اسکلروتراپی پس از مدتی مجدداً هموروئید را احساس میکنند.
- احتمال زخم یا آسیب بافتی در محل تزریق وجود دارد.
- برخی بیماران پس از مدتی با مشکل مدفوع یا تغییر رنگ پوست در محل تزریق مواجه میشوند.
کلام آخر
اسکلروتراپی هموروئید یکی از بهترین روشهای درمان غیر تهاجمی بواسیر است که برای بیماران درجه یک و ۲ مورد استفاده قرار میگیرد. اسکلروتراپی مزایا، معایب و عوارض خاص خود را دارد. برای اینکه با عوارض این بیماری مواجه نشوید و روند درمان شما به صورت اصولی انجام شود، پیشنهاد میکنیم به دکتر رضا قاسمیان فلوشیپ جراحی کلورکتال و درمان لیزری بیماریهای پری آنال (اطراف مقعد) مراجعه کنید. هرگونه اشتباه در اسکلروتراپی میتواند عوارض سنگینی برای شما همراه داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید