
جراحی چاقی (اسلیو و بای پس)
اگر برای رسیدن به وزن مناسب و حفظ آن تلاش میکنید، یا اگر شرایط سلامتی مرتبط با چاقی دارید، احتمالا به انجام جراحی چاقی نیز فکر میکنید. بهتر است بدانید که جراحی چاقی زمانی بسیار موثر است که به عنوان بخشی از یک برنامه جامع کاهش وزن باشد. این کار نه تنها به کاهش وزن شما کمک میکند، بلکه به بهبود یا رفع کامل شرایط مرتبط با چاقی مانند: فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت نیز کمک میکند. دو مورد از موفقترین انواع جراحی چاقی، بای پس معده و اسلیو معده هستند. هر دو روش جراحی در عرض ۱ الی ۲ سال پس از جراحی منجر به کاهش وزن قابل توجهی میشوند، اما تفاوتهایی بین این دو جراحی وجود دارد. برای آشنایی با این روش جراحی، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
جراحی چاقی چیست؟
جراحی چاقی یا جراحی کاهش وزن مجموعهای از روشهای جراحی است که با هدف کاهش وزن و بهبود مشکلات مرتبط با چاقی انجام میشود. این جراحیها شامل تکنیکهایی مانند: بایپس معده، اسلیو معده و نوار معده (باندینگ) هستند که با کاهش حجم معده یا تغییر مسیر دستگاه گوارش، جذب مواد غذایی را محدود میکنند. جراحی کاهش وزن، معمولاً برای افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالایی دارند و نتوانستهاند با روشهای غیرجراحی وزن خود را کاهش دهند، توصیه میشود. این جراحی منجر به کاهش قابل توجه وزن و بهبود شرایط مرتبط با چاقی مانند: دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و مشکلات قلبی میشود.
جراحی اسلیو معده
جراحی اسلیو معده که به آن اسلیو گاسترکتومی نیز گفته میشود، یک عمل جراحی چاقی برای کاهش وزن است. در واقع این روش باعث کاهش اندازه معده شما میشود. کلمه گاسترکتومی به معنای برداشتن بخشی یا تمام معده است. عمل اسلیو معده یا آستین معده، حدود ۸۰ درصد از معده شما را بر میدارد و یک آستین لولهای شکل به اندازه و شکل یک موز باقی میماند. کاهش اندازه معده یک راه ساده برای محدود کردن مقدار غذایی است که در یک وعده میخورید و باعث میشود سریعتر احساس سیری کنید. این جراحی همچنین، میزان هورمونهای گرسنگی که معده شما تولید میکند را کاهش میدهد. این کار به کاهش اشتهای شما کمک میکند.
جراحی اسلیو معده برای درمان چه شرایط پزشکی مفید است؟
جراحی اسلیو معده یک درمان جراحی برای چاقی و شرایط پزشکی مرتبط با چاقی است. این جراحی فقط برای افراد واجد شرایطی که مشکلات پزشکی جدی مرتبط با چاقی دارند یا در معرض خطر بالای ابتلا به آنها هستند، انجام میشود. بیماریها و شرایط پزشکی که این عمل برای آنها مفید است، عبارتند از:
- مقاومت به انسولین و دیابت نوع ۲
- فشار خون بالا
- هیپرلیپیدمی (کلسترول بالا) و بیماری شریانی
- بیماری کبد چرب غیر الکلی و استئاتوهپاتیت
- سندرم هیپرونتیلاسیون چاقی و آپنه انسدادی خواب
- درد مفاصل و آرتروز
مزایای جراحی اسلیو معده
جراحی اسلیو معده، در مقایسه با دیگر روشهای جراحی کاهش وزن، ساده تر، سریعتر و ایمنتر است. معمولا در شرایطی که فرد، به بیماریهای خاصی که برای دیگر روشها مناسب نیستند مبتلا باشد، نیاز به گاسترکتومی اسلیو دارد. از آنجایی که جراحی، رودههای شما را تغییر نمیدهد، احتمال ایجاد عوارض طولانیمدت مرتبط با تغذیه نیز بسیار کمتر است. در حالی که میانگین کاهش وزن با اسلیو معده کمی کمتر از جراحیهای پیچیدهتر کاهش وزن است، اما همچنان فواید بسیار زیادی برای کاهش وزن و سلامتی دارد. این عمل به عنوان اولین مرحله در جراحی چاقی دو مرحلهای به نام سوئیچ اثنی عشر انجام میشود.
روش انجام اسلیو معده
اسلیو گاسترکتومی معمولا با جراحی لاپاراسکوپی یا رباتیک انجام میشود. یعنی به جای ایجاد برش بزرگ برای باز کردن حفره شکمی برای دسترسی به اندامهای شما، جراح این عمل را از طریق برشهای کوچک انجام میدهد. این امر باعث بهبودی آسانتر بیمار میشود، اما برخی افراد بسته به شرایطشان نیاز به جراحی باز دارند. برای انجام این جراحی، مراحل زیر انجام میشود:
- ابتدا بیمار برای انجام جراحی بیهوش میشود.
- بعد از بیهوشی جراح یک برش کوچک در شکم شما ایجاد میکند برای وارد کردن پورت ایجاد میکند.
- سپس تیم جراحی گاز دی اکسید کربن را از طریق پورت وارد فضای شکم میکنند تا شکم شما را بزرگ کنند.
- بعد از این مرحله جراح ابزار لاپاراسکوپ را از طریق پورت وارد شکم میکند. دوربین لاپاراسکوپی درون شکم را روی یک صفحه نمایش، نشان میدهد.
- از طریق یک تا سه برش دیگر، جراح پورتهای اضافی را وارد میکند و با استفاده از ابزارهای باریک، عمل را تکمیل میکند.
- جراح آستین معده را اندازه میگیرد، سپس با استفاده از یک منگنه جراحی، بقیه معده شما را تقسیم و جدا میکند.
- جراح باقیمانده معده را برمی دارد، سپس برشهای را میبندد.
نکته: بر اساس گفته محققان کلیولند: بعد از جراحی اسلیو معده، در کوتاهمدت، باید رژیم غذایی سختگیرانهای داشته باشید تا مطمئن شوید که معدهتان به خوبی بهبود مییابد. پس از چند ماه، میشود رژیم غذایی معمولیتری را دنبال کنید. از آنجایی که نمیتوانید به اندازه قبل غذا بخورید، بهتر است که آنچه میخورید به اندازه کافی مغذی باشد تا نیازهای بدن را تامین کند.
جراحی چاقی بای پس معده
جراحی بای پس معده نوعی جراحی چاقی یا کاهش وزن است که به افراد چاق کمک میکند وزن خود را کاهش دهند. عمل بای پس معده، معده شما را کوچکتر میکند و آن را مستقیماً به روده کوچک شما متصل میکند و بخشی از دستگاه گوارش شما را دور میزند. دو نوع بای پس معده وجود دارد. بای پس معده Roux-en-Y که در آن دستگاه گوارش در ۲ مکان مختلف به هم دوخته میشود. آناستوموز منفرد یا مینی بای پس معده (نوع رایج تر) که در آن دستگاه گوارش تنها در یک مکان به هم دوخته میشود.
مزایای بای پس معده
بای پس معده، یکی از جراحیهایی است که به طور کامل در پزشکی مدرن مورد مطالعه قرار گرفته است. این روش جراحی، میزان موفقیت بسیار بالای برای بیماران به خصوص در طولانی مدت دارد. یکی دیگر از مزایای این جراحی، کاهش وزن ثابت و قابل توجه در چند دهه بعد از جراحی است. همچنین همراه با کاهش وزن، بسیاری از بیماریهای مرتبط درمان میشوند که عبارتند از:
- دیابت نوع ۲
- فشار خون
- برخی بیماریهای قلب
روش انجام بای پس معده
جراحی بای پس معمولا به صورت لاپاراسکوپی انجام میشود که یک روش جراحی کم تهاجمی است. این جراحی لاپاراسکوپی تقریبا ۳۰ سال پیش معرفی شد و از آن زمان به یک روش رایج تبدیل شده است. عمل لاپاراسکوپی بای پس شامل سه تا پنج برش کوچک در شکم است که هر یک حدود ۱.۵ سانت است. برشهای کوچکتر به معنای عوارض کمتر، خونریزی کمتر، درد کمتر و بهبودی سریعتر است. جراح با استفاده از ابزارهای لاپاراسکوپی، عمل را از طریق این سوراخها انجام میدهد. گاهی اوقات عمل لاپاراسکوپی با کمک دستگاه رباتیک انجام میشود. بهتر است بدانید که جراحی رباتیک نیز توسط جراح انجام میشود. فقط به این معنی است که جراح بازوهای رباتیک را به ابزار لاپاراسکوپی متصل میکند و بازوها را با کامپیوتر کنترل میکند.
جراحی چاقی برای چه کسانی مناسب است؟
شما در شرایطی برای انجام بای پس معده و اسلیو معده واجد شرایط هستید که معیارهای خاصی داشته باشید. این معیارها معمولا بر اساس شاخص توده بدنی (BMI)، برخی از شرایط مرتبط با چاقی، مانند دیابت و فشار خون بالا و کیفیت کلی زندگی هستند. در جدول زیر معیارهای این دو گزینه جراحی کاهش وزن را بررسی میکنیم:
معیارهای جراحی | بای پس معده | آستین معده |
BMI بالای ۴۰ | ✓ | ✓ |
BMI ۳۵-۳۹.۹، به علاوه ۲ یا بیشتر شرایط متابولیکی مرتبط | ✓ | ✓ |
سندرم متابولیک | ✓ | ✕ |
چاقی بر زندگی روزمره شما از جمله توانایی شما در راه رفتن تأثیر میگذارد |
✓ | ✕ |
جراحی چاقی (اسلیو و بای پس معده) توسط دکتر قاسمیان
دکتر رضا قاسمیان یکی از برجستهترین متخصصان جراحی چاقی است که با تجربه و تخصص فراوان خود در زمینه جراحیهای کاهش وزن، به بیماران کمک میکند تا به سلامت و وزن ایدهآل خود دست یابند. جراحی اسلیو معده و بایپس معده از روشهای مؤثر و محبوب در کاهش وزن هستند که تحت نظر دکتر قاسمیان با استفاده از جدیدترین تکنیکهای جراحی و مراقبتهای پس از عمل انجام میشوند. این جراحیها برای افرادی که با روشهای غیرجراحی موفق به کاهش وزن نشدهاند و با مشکلات مرتبط با چاقی دست و پنجه نرم میکنند، گزینهای مناسب و اثربخش است.
هزینه جراحی چاقی
هزینه جراحی چاقی به عوامل مختلفی از جمله نوع جراحی (اسلیو معده یا بایپس معده)، تجربه و تخصص جراح و محل انجام جراحی بستگی دارد. معمولاً جراحیهای چاقی در بیمارستانهای خصوصی و مراکز تخصصی انجام میشوند که این موضوع بر هزینه تاثیرگذار است. علاوه بر هزینه خود جراحی، مواردی مانند: مشاورههای قبل و بعد از جراحی، آزمایشهای پیش از عمل، مراقبتهای پس از عمل و مدت زمان بستری در بیمارستان نیز در هزینه نهایی نقش دارند.
کلام پایانی
جراحی چاقی یک راهحل مؤثر برای افرادی است که دچار چاقی هستند و از عوارض مرتبط با آن رنج میبرند. این روش معمولا برای افرادی مناسب است که با روشهای غیر جراحی، نتوانستهاند به کاهش وزن مناسب برسند. این عمل، علاوه بر کاهش وزن، کیفیت زندگی و سلامت عمومی فرد را نیز بهبود میبخشد. با این حال، انتخاب این که جراحی کاهش وزن انجام دهید، نیاز به تصمیمگیری آگاهانه و مشاوره دقیق با متخصص دارد تا بهترین روش، بر اساس شرایط و نیازهای شما انتخاب شود.
سوالات متداول
جراحی اسلیو معده چقدر طول میکشد؟
در مقایسه با سایر روشهای جراحی کاهش وزن، گاسترکتومی اسلیو یک عمل نسبتا کوتاه است که حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه طول میکشد.
با اسلیو معده چقدر وزن کم خواهید کرد؟
میانگین کاهش وزن ۲۵ تا ۳۰ درصد وزن بدن شما در یک تا دو سال اول است. برخی از افراد نیز مقداری وزن دوباره به دست میآورند، اما میانگین کلی کاهش وزن بین ۲۵ تا ۳۰ درصد وزن بدن شما در طول پنج سال ثابت است.
دیدگاهتان را بنویسید